Man som stoppar ner handen i nysiktat kompostjord

Så här siktar du jord

Att sikta och sålla din jord är ett utmärkt sätt att förfina grunden till din trädgård. Grundidén är att sikta jorden genom en siktskopa ungefär som du skulle sikta ingredienser för bakning. Siktning ”rensar” jorden och tar bort stora organiska föremål som stenar, lera, skräp och krossat glas.

Processen förbättrar jordens struktur och löser upp den för att möjliggöra bättre vatten- och luftpenetration. Det kan också ta bort gamla ogräsrhizomer – rotsystem som göra att nya kolonier av ogräs kan kan växa fram. Du får förbättrad dränering och en fuktbevarande jord så att dina växters rötter är mer benägna att få det vatten de behöver utan att bli vattensjuka eller ruttna.

Du kan passa på att sikta din jord för att blanda in tillsatser som kompost, gödsel eller andra näringstillskott. Det är ett bra sätt att skapa en förstklassig matjord som kommer att få en bra start på din trädgård – och hålla den växande stark under hela säsongen.

Siktning av jord kan på det enklaste viset göras genom ett tjockt och robust nät. Men om din trädgård är som de flesta kommer du att ställas inför att sikta en hel del jord och ett enkelt handhållet nät kommer att vara ganska mödosam att använda. Det är därför siktskopan är ett så sofistikerat verktyg. Den använder stjärnor monterade på valsar som snurrar med hjälp av en hydrauldriven motor. Du sållar jorden med hjälp av din grävmaskin vilket sparar mycket tid, ansträngning och ömma ryggar.

Sikskoporna har dimensioner för att passa de flesta grävmaskiner och hjullastare.

Ska jag sålla min kompost?

Även om det inte alltid är nödvändigt att sålla din kompost innan du sprider den i trädgården, är den ett bättre planteringsmedium utan alla dessa klumpar, och ser också till att endast färdig kompost går ner i jorden. Siktning luftar också komposten, vilket förbättrar jordstrukturen i dina trädgårdsbäddar.

Vilka är de 3 anledningarna till att sikta jord?

Sammanfattningsvis kan vi säga att de tre syftena med att sikta mjöl är:

  • Ta bort orenheter och klumpar.
  • Luftning.
  • Jämn blandning av tillsattser/kompost.