Bild på en stubbe

5 sätt att ta bort stubbar

Att ta bort stubbar kan innehålla allt från spett, sågar och yxor till stubbfräsar eller vackra stubbskorstenar. Land listar några sätt att ta bort oönskade stubbar.

Det är en sak att fälla träd man inte vill ha i sin trädgård av olika anledningar. Finishen är en annan sak. Allt som återstår är stubbar, som är fula och opraktiska. Men vad gör man om man vill ta bort en eller flera stubbar? Hitta den teknik som fungerar för dig.

1 – Använd en stubbfräs

Produktbild på Tornade 600 PLUS stubbfräs från Malaguti

Här tar du helt enkelt bort stubben med en maskin. Om du inte vill åka till en uthyrare av stubbfräsar och själv ta bort stubben kan du anlita någon som gör jobbet åt dig. Att ta bort en stubbe med en hydraulisk stubbskärare går snabbt, men kostnaderna ökar även för bara en stubbe. Om du väljer den här metoden för att bli av med stubbar, ring runt, lyssna och få flera offerter.

En fördel med att använda en stubbkvarn är att den producerar träflis som restprodukt. Efter att du tagit bort stubben kan du återanvända den som marktäckare eller som näringsrikt kompostmaterial.

2 – Gräva upp och skär av rötterna

Att ta bort stubbar är opraktiskt och tröttsamt. Om du behöver köpa ny utrustning för att ta bort stubben kan jobbet ta lång tid och bli dyrt. Men om du redan har den nödvändiga utrustningen och inte har något emot att spendera lite mer kan detta vara ett bra alternativ. Du behöver förmodligen bland annat en yxa, spett och en såg.

Se till att använda en spade för att exponera stubbens bas och skär sedan bort den. Tänk på att det kan vara svårt att korrekt testa de nedersta rötterna med en mindre sticksåg eller koppling. När du har skurit bort de tjockare rötterna, prova att vända upp stubben med hjälp av spett. Om den fastnar, fäst en kedja på bilens dragkrok och försök dra bort stubben. Om det inte fungerar måste du ändå hyra en kran.

3 – Stor hammare och stor mejsel

Om det är en liten stubbe du försöker ta bort, överväg att bryta upp den med en hammare och mejsel. Tidskrävande och rekommenderas inte för större stubbar.

4 – Låt stubben ruttna

Kanske det minst arbetskrävande sättet att ta bort stubbar. Du borrar helt enkelt hål i stubben och häller kaliumnitrat i varje hål. Häll sedan varmt vatten i hålet så att det blandas med kaliumnitratet. Sedan väntar man upp till 6 veckor tills stubben har tagit upp kaliumnitratet och mjuknat. Sedan skär du den i små bitar. Du kan läsa mer om hur du gör detta här.

5 – Använd stubbskorstenen

Med en stubbskorsten kan du enkelt ta bort oönskade stubbar. Stubbeskorstenen är en svensk uppfinning som gör att du kan ta bort stubbar på bara några dagar. Stubbskorstenen är skapad av Jörgen Plymoth och fungerar precis som namnet antyder.

– Det rekommenderas inte att bränna trädstubbar direkt upp och ner. Men med en stubbskorsten är det som att brinna i en ugn. Jörgen Plymoth har tidigare sagt att förbränningen var mycket säker, med värmen som steg rakt upp som i en skorsten.

Du kan förbereda genom att gräva ett dike ca 10 cm djupt runt stubben. Placera sedan skorstenen runt stubben och fyll utrymmet mellan stubben och skorstenen med briketter. När briketterna brinner genereras mycket värme och stubben börjar brinna. Tillsätt fler briketter efter ca 1,5-2 timmar.

Ungefär ett dygn senare hade stubben brunnit. Släckt ordentligt och strö på jord och gräsfrön.