Bild på en man med yxa i handen som försöker få bort en stubbe

Hur man blir av med en stubbe

Hur man blir av med stubbar är en vanlig fråga i branschen. När du har tagit bort ett träd har du en ful påminnelse kvar om den, stubben. Att sen en stubbe skapar ett sår i hjärtat, är en snubbelrisk och de kan locka till sig oönskade skadedjur som termiter eller till och med svampar och bakterier. Om den lämnas att helt enkelt förfalla och ruttna av sig själv, utan någon form av behandling, kan en stubbe ta upp till tio år att försvinna.

När det gäller att låta en stubbe ruttna beror sönderfallshastigheten på många olika faktorer som trädslag, trädets storlek och klimat- och väderförhållanden.

Hos oss på AMAS Svenska AB kan du köpa både stubbfräs och stubbklipp. Vi säljer professionella hydrauliska verktyg till grävmaskiner i hela Sverige, inte minst verktyg av det slag som kan hantera och återvinna stubbar.

Hur blir man av med en stubbe snabbt?

Det snabbaste sättet är att frsäa bort den. Men har du inte möjlighet till det kan du även använda den kemiska kemiska metoden. Genom att applicera kemikalier på hål som borrats i stubben påskyndar du den naturliga sönderfallsprocessen och de kvarvarande trädfibrerna och rötterna bryts ner snabbare. Det anses vara ett bra sätt att ta bort en stubbe från din trädgård utan att fräsa. Så här gör du steg för steg:

  1. Börja på en torr dag eller efter ett antal torra dagar om möjligt. På så sätt kommer trädstubben att leta efter vätska och näringsämnen och suga upp kemikalierna snabbare.
  2. Om du är kapabel, använd en motorsåg för att såga den återstående delen av trädet så nära marken som möjligt. Genom att göra detta kommer kemikalierna att ha mindre material att äta sig igenom. Motorsågar kan dock vara farliga, så se till att du alltid är försiktig, använd stövlar med stålhätta och ögonskydd.
  3. När stubben är så nära marken som du bekvämt kan få den att komma, borra ett antal hål i toppen av stubben och längs sidorna i riktning nedåt. Ju större borr desto bättre, och vart och ett av hålen bör vara några centimeter djupa.
  4. Efter att ha borrat hålen i stubben kan du applicera kaliumnitrat som kommer att bryta ner det återstående virket.
  5. Blötlägg sedan marken runt stubben och blöt toppen och sidorna av stubben. När stubben är våt, täck den med en plastpresenning för att fånga fukten runt stubben. Fukt är i slutändan det som hjälper kemikalierna att bryta ner träpartiklarna snabbare.
  6. Nästa steg är att applicera kompost över toppen av plastpresenningen. Ekologisk kompost, som hö eller trädbark, är bäst för denna uppgift eftersom det kommer att behålla mer fukt och hjälpa till att hålla presenningen på plats.
  7. Du kan använda stenar för att tynga ner presenningen ytterligare för att hålla den på plats, även om detta steg anses vara valfritt.

När du har slutfört alla dessa steg, ruttnar du bort trädstubben. Denna process är en påskyndande av naturen, och vi vet alla att naturen kan ta sin tid, så du bör förvänta dig att det kommer att ta lite tid innan det är klart. Hur kan du påskynda processen ännu mer? Gör det genom att upprepa stegen med jämna mellanrum om du märker att stubben har blivit torr.