Fredrik Eriksson berättar om rörspolaren för besökare på Elmia Lantbruksmässa

Nu kan jordbrukare spola täckdiken själva

På Elmia visade AMAS Svenska AB upp en ny produkt som förenklar dräneringsarbetet. Lantbrukare kan nu spola rent dräneringsrören i täckdiken själva.

Fredrik Eriksson berättar om rörspolaren för besökare på Elmia Lantbruksmässa
Fredrik Eriksson berättar hur rörspolaren fungerar

”Den tar liten plats, du kan montera den på frontlastaren tillsammans med en vattentank eller på en kärra. Själva vattenpumpen är självsugande så möjlighet finns även att ta vatten direkt från diken.” Säger Fredrik Eriksson på AMAS Svenska AB.

Fördelen med PPL-rörspolare är framförallt att den är så kompakt och att lantbrukaren kan ta den med sig på traktorn. Med traktorn tar du ju dig fram på ett helt annat sätt än om en lastbil kommer och ska utföra arbetet och du kan dessutom styra arbetet till en tidpunkt det passar dig själv.

PPL-rörspolare är en kompakt och kraftfull rörspolningsenehet som drivs av hydraulik. Den använder alltså traktorns hydraulik som kraftkälla som driver både den hydrauliska högtryckspumpen samt slangvindan.

Slangen är utrustad med ett rörspolningsmunstycke som med hjälp av vattentrycket själv matar sig in genom rören, när slangen sedan ska tillbaka startar du helt enkelt den hydrauliska slangvindan med en spak eller ett knapptryck.

Rörspolaren kan utrustas med olika kraftfulla vattenpumpar, från 200bar till 460bar. För rör upp till 200mm i diameter brukar man klara sig på minsta modellen.

PPL-rörspolare säljs av AMAS Svenska AB som har kontor, lager och serviceverkstad i Enköping