AMAS monter på Svenska Maskinmässan 2022

Företaget som vet hur man pulveriserar saker

Följande artikel publicerades i Ena-Håbo Tidningens näringslivsbilaga 3 februari 2014.

När Enköpingsföretaget Amas Svenska AB åker på mässa för att visa upp sina produkter så behöver man använda flera långtradare.

– Våra produkter väger tre, fyra, fem ton per enhet, berättar säljaren Magnus Uppsten.

När företaget AF Decom nu, på uppdrag av byggherren Peab, river de gamla fabriksbyggnaderna på Bahco i Enköping så har Amas levererat den tre ton tunga pulveriseraren som används för att plocka ned byggnaderna. Pulveriseraren har monterats på en stor grävmaskin.

– Det vi är duktig på, och som våra servicetekniker framför allt är duktiga på, det är hydrauliksidan. För ingenting av det som vi säljer går av sig själv. Allt måste anslutas på en grävmaskin, på en hjullastare eller på någon annan enhet som har hydraulik som motsvarar de krav vi har, förklarar Ulf Dolfei som är vd för och ägare av Amas Svenska AB.

– Det är inte som med ett elverktyg, att man bara stoppar i kontakten och så funkar det, utan våra produkter måste trimmas in bra. Där har vi specialiserat oss, så vi är jätteduktiga på det, fortsätter säljaren Magnus Uppsten.

Amas säljer samt hyr och leasar ut allt från hydraulhammare till markvibratorer, dammbekämpningskanoner, olika typer av fräsar, rivnings- och skrotgripar, pulveriserare, stålsaxar och siktskopor.

Produkterna kommer från stora internationella tillverkare som Furukawa, Spraystream, VTN, Simex och Dynaset.

Hydraulhammare är en stor produkt.

– När du spränger någonting så blir det block kvar som är så stora att de inte går ned i krossarna. Då använder man hydraulhammare monterade på grävmaskiner för att knacka ned blocken till rätt dimension. Så i samband med all sprängning i Sverige behöver du en hydraulhammare, säger Ulf Dolfei.

Amas Svenskas kunder finns över hela Sverige. De består av allt från gruvor till rivningsföretag.

– Våra viktigaste kunder är de som håller på med demolering, rivning och återvinning, berättar Ulf.

– Förr kunde du bara slå omkull ett hus med en stor kula. I dag så måste du riva allting selektivt. Materialet ska återvinnas.

– Vi är med på många ställen. Vi har till exempel haft utrustning med i hela Hammarby sjöstad, ända sedan de började bygga den. Den sanering som var där var omfattande säger Ulf.

Amas har sju anställda och kommer att fortsätta växa.

– Vi har växt organiskt hela tiden. Nu introducerar vi borriggar från Furukawa på den svenska marknaden. Det blir ett stort kliv till som vi tar och då blir vi två medarbetare ytterligare, säger Ulf.

Amas har sju anställda och kommer att fortsätta växa.

– Vi har växt organiskt hela tiden. Nu introducerar vi borriggar från Furukawa på den svenska marknaden. Det blir ett stort kliv till som vi tar och då blir vi två medarbetare ytterligare, säger Ulf.

– Vi ökade omsättningen med 10-15 procent i fjol. Samtidigt har vi konkurrenter som minskade med upp till 25 procent. Bidragande orsaker till att det går bra för oss är att vi finns nära våra kunder, att vi är snabba och har bra leverantörer. Vi har också ett ganska så stort lager själva. Där har vi ett antal ton utrustning.

– Om vi ska ställa ut på en mässa till exempel så får vi skicka 35-40 ton grejer. Det är inte bara att åka ned med en bil.

Just mässorna är Amas Svenska AB:s stora möjlighet att träffa kunder.

– Och vi kan inte bara ställa upp ett plakat på en mässa, för kunderna vill se live hur de fungerar. Så vi har funktionsdugliga produkter i montern, förklarar Magnus Uppsten.

Samtidigt som Amas är ett ganska så litet företag så är det stort inom sin nisch.

– Våra två stora konkurrenter är Atlas Copco och Sandvik på hydraulhammare och demoleringsutrustningar. På den lilla sektorn är vi större i Sverige än de här multinationella företagen, berättar Ulf Dolfei.

Amas jobbar nära sina kunder och försöker hela tiden finna kluriga lösningar på de problem som kunderna har.

– Det är lite av vår specialitet, att vi kan utveckla lösningar på kundernas problem.

Amas har bland annat levererat en stor fräs som användes för att gräva ned kabel för en vindkraftpark på Öland.

– Och det finns inga enkla lösningar, därför har vår produktskara växt hela tiden.