Bengt Sandberg och Ulf Dolfei skakar hand efter affär

Breaking News

Ännu en gång har Furukawa visat vilka som är nummer 1 när det gäller hydraulhammare. Företaget med över 130 års erfarenhet av gruvindustri har återigen tagit fram en nyhet som är något av ett genombrott i serien ”stora hydraulhammare”. AMAS Svenska AB som har sålt Furukawa i över 30 år ser detta som ett genombrott.

Inga sidobultar

Furukawas nya hammare FXJ475 är den första i sitt slag som är konstruerad utan sidobultar.
Detta är något ingen annan tillverkare lyckats med vad gäller så här stora hammare. Med denna konstruktion är avslitna sidobultar ett minne blott, ett problem som alla tillverkare har brottats med.
Du får helt enkelt en starkare och mer solid hammarkropp som håller längre och minskar servicekostnaderna.

Ökad kraft

Den nya hammaren är inte bara tåligare utan även kraftfullare. Du har mer kraft i förhållande till vikt och kan krossa snabbare med mindre antal slag. Detta bidrar även till positiva synergieffekter, mindre antal slag minskar arbetsbelastningen och därmed går hammaren inte lika varmt, vilket är mer skonsamt för spett, kolvyta, bussningar och hydrauloljan.
Värt att nämna i dessa sammanhang är även kilarna för spettlåsning och kolven, dessa får utså mycket hård belastning under körning. Både kilarna och kolven har ökad anslagsyta och smartare utformning vilket leder till ökad livslängd för dem båda.

Förbättringar sedan XP-serien

När XP-serien kom 2008 var arbetsmiljön för föraren en av de stora nyheterna. Givetvis har Furukawa utvecklat och förbättrat även här, hammaren har fått ökad gasvolym vilket minskar rekylen samtidigt som hammaren får mer kraft. Nya kassen är smalare och mer sluten och därmed har ljudnivån reducerats änne mer sedan XP-serien, liksom färre delar får synergieffekter på kraft och slitage får en ”tightare” hammare även fördelar av att mindre smuts och damm kan tränga sig in och slita på packningar och bussningar.

Bengt Sandberg först i Europa

Bengt Sandberg och Ulf Dolfei skakar hand efter affär
Bengt Sandberg, skakar hand med Ulf Dolfei efter lagt order på första FXJ-hammaren i Sverige.

Första exemplaret av hammaren visades upp under dagarna på MaskinExpo 2014 och köptes direkt på plats av ”veteranen” Bengt Sandberg som nog får anses som en av de mest erfarna i branschen. Extra roligt att första hammaren gick till Sverige tycker vi på AMAS.