Vilgot Mäntynen från AMAS Svenska AB visar upp en handhållen stenspräckare för en nyfiken besökare

Ny metod att spräcka berg visades upp på Borr & Spräng-mässan

Det var en varm och härlig dag i Bålsta när vi för första gången ställde ut på Borr & Spräng-mässan, en samlingspunkt för dem som arbetar med att spränga bort berg. Men vi var där för att presentera ett annorlunda koncept – att spräcka berg istället för att spränga.

Gänget från Power Tools i Herrljunga och AMAS från Enköping ståendes vid en stenspräckare på mässan Borr Spräng i Bålsta
Tillsammans med Power Tools ställde vi ut på mässan Borr Spräng i Bålsta

Vårt verktyg och metod har utvecklats med en tydlig fördel i åtanke: att minimera vibrationer. Traditionell sprängning kan skapa kraftiga vibrationer som riskerar att skada känslig intilliggande miljö. Vår metod att spräcka berg istället för att spränga, å andra sidan, skapar minimala vibrationer, vilket gör det till ett säkrare alternativ.

Vilgot Mäntynen visar upp vår stora stenspräckare för grävmaskin för en besökare på mässan Borr Spräng i Bålsta
Vilgot berättar om vår stenspräckare för grävmaskiner

Denna insikt kommer inte bara forskning och utveckling, utan också från de värdefulla samtal och diskussioner vi hade på mässan. Vi fick en djupare förståelse för sprängarnas vardag och de utmaningar de står inför. Detta har stärkt vår övertygelse om att vår metod att spräcka berg kan bidra till att förbättra arbetsförhållandena och säkerheten inom branschen.

Vilgot Mäntynen från AMAS Svenska AB visar upp en handhållen stenspräckare för en nyfiken besökare
Vilgot Mäntynen visar upp en handhållen stenspräckare
Ett gäng grabbar svalkar sig i skuggan under ett träd och dricker öl på Mässan Borr Spräng i Bålsta 2023
Ett gäng besökare svalkar sig lite

Men vad innebär det egentligen att spräcka berg istället för att spränga? Låt oss dyka ner i detaljerna.

En mjukare metod
Vår metod att spräcka berg bygger på en mjukare teknik än konventionell sprängning. Istället för att använda dynamit och skapa kraftiga vibrationer, använder vi ett verktyg som spräcker berget på ett mer kontrollerat sätt. Detta minskar risken för skador på omgivande strukturer och miljö.

Används av stora entreprenörer
Vår metod har redan fått uppmärksamhet och används idag av stora entreprenörer som Skanska, PEAB, NCC och Svevia. Deras förtroende för vår teknik är ett starkt bevis på dess effektivitet och säkerhet.

Jämförelse mot sprängning
När man jämför vår metod med traditionell sprängning är det tydligt att spräckning erbjuder betydande fördelar. En besiktning inför sprängning kan kosta mellan 84 000 och 120 000 kronor, plus kostnaden för själva sprängningen. Vår metod eliminerar dessa kostnader och minskar dessutom risken för skador på omgivande strukturer.

Vi är stolta över att ha presenterat vår metod på Borr & Spräng-mässan. Genom att spräcka berg istället för att spränga kan vi skapa en säkrare och mer hållbar framtid för alla som arbetar med att ta bort berg.